INSALATA RUSSA

Appetizers | November 29, 2015 | By

This is a very good appetizer, so good you risk  your guests will eat too much of it leaving no space for the food to come (many foods on Christmas day)!

The carrots, zucchini and potatoes have to be cut in little cubes. If you have never done it I have realized some photos that will help you with the cutting technic to be fast and precise.

The cooking part is instead very fast as you need just one pot of boiling water in which to pour your vegetables one at the time (as they need different cooking time) for a total of only 6  minutes!

I like to add nice big prawns to my insalata russa, it adds an extra yummy taste that fits in very well.

It is important to choose good size ones, at least extra jumbo size. Here a helpful diagram with the different prawns available.

 You can choose the prawns with the shell or without, frozen are perfect!  And remember to leave some out for decoration! Here is mine…

insalata-russa-6For this recipe you need mayonnaise: check here the recipe for making your own mayo in 15 minutes!

INSALATA RUSSA
Serves 10
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Prep Time
1 hr
Cook Time
6 min
Total Time
1 hr 6 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
6 min
Total Time
1 hr 6 min
Ingredients
  1. 4 medium size zucchini
  2. 4 medium size carrots
  3. 4 medium size potatoes
  4. 220g small frozen peas
  5. 400g mayonnaise (for homemade mayo check link)
  6. 120g capers
  7. 1Kg Extra Jumbo size Prawns (or bigger size)
  8. Lemon juice to taste
  9. 2 tablespoons Oil Extra Virgin
  10. Salt to taste
  11. Pepper to taste
Instructions
  1. Clean surface areas and get your ingredients nice and ready.
  2. Defrost prawns: if they are in a sealed bag put that in a bucket with cold water. Take peas out of the freezer.
  3. Make mayonnaise following Nonna Armida recipe (make double of that)
  4. Cut zucchini, carrots and potatoes into small cubes (approximately 4mm). Look at the images above for help.
  5. Halfway through put 2 big pots of water with salt on the heat (one for the vegetables, one for the prawns).
  6. Cook all the vegetables in the same pot. Remember to cover with lid when you are not turning or adding the next bunch. The vegetables have to become cooked but still “al dente”. Use a stopwatch: throw carrots and potatoes at the same time. Set the stopwatch at 6 minutes. At minute 3 add zucchini. At minute 1:30 throw the unfrozen peas (2 minutes if they are frozen). At minute 0:30 try a piece of potato. Add 0:30-1 minute if you think they need it. At minute 0 drain all the vegetables together and rinse with cold running water for a couple of minutes.
  7. While your vegetables cool down cook your prawns. Put them in the pot with boiling water, when the water is back to the boil turn heat down to medium, cover with lid and leave for about 7 minutes (cut one in half to check). Remove prawns from the heat and run them under cold water for a few seconds.
  8. Mix vegetables with prawns (leave some out for decoration), add mayo, capers, oil. Add lemon juice, salt and pepper to taste.
Notes
  1. If you serve insalata russa after few hours you made it, don’t put the prawns for decoration on top. This is because the mayo on the top dries down and you will need to mix insalata russa before serving. At this point you can add your prawns on top before serving.
Nonna Armida Love Family Food http://nonnarmida.ch/
RUSSISCHER SALAT MIT RIESENCREVETTEN
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Prep Time
1 hr
Cook Time
6 min
Total Time
1 hr 6 min
Prep Time
1 hr
Cook Time
6 min
Total Time
1 hr 6 min
Ingredients
  1. 4 mittelgrosse Zucchetti
  2. 4 mittelgrosse Karotten
  3. 4 mittelgrosse Kartoffeln
  4. 220gr kleine, gefrorene Erbsen
  5. 400gr Mayonnaise (für die Selbstgemachte schauen Sie im Blog)
  6. 120gr Kapern
  7. 1kg Riesencrevetten
  8. Etwas Zitronensaft zum Abschmecken
  9. 2 EL natives Olivenöl
  10. Salt
  11. Pfeffer
Instructions
  1. Arbeitsfläche reinigen und alle Zutaten bereitstellen.
  2. Riesencrevetten auftauen: falls sie vakuumiert sind, einfach in kaltes Wasser legen. Die Erbsen auftauen..
  3. Machen Sie eine Mayonnaise nach dem Nonna Armida Rezept (die doppelte Menge).
  4. Zucchetti, Karotten und Kartoffeln in kleine Würfel schneiden (höchstens 4mm). Sie sehen oben auf den Bildern, wie man schöne Würfel schneidet.
  5. In 2 grossen Töpfen Wasser mit Salz aufkochen (einen für das Gemüse, einen für die Crevetten)
  6. Kochen Sie das Gemüse im gleichen Topf. Den Deckel nur vom Topf nehmen, wenn Sie Gemüse beifügen oder umrühren. Das Gemüse sollte gegart aber noch knackig sein. Nehmen Sie eine Stoppuhr und stellen Sie sie auf 6 Min. Geben Sie die Karotten und Kartoffeln gleichzeitig ins kochende Wasser. Die Zucchetti nach 3 Min. beifügen. Nach weiteren 1:30Min. die aufgetauten Erbsen beifügen (falls sie noch gefroren sind, nach einer Min.). Nach 0:30 Min. Kartoffeln probieren. Falls sie noch nicht gar sind, nochmals 0:30-1Min. kochen. Das Gemüse abgiessen und einige Minuten unter fliessendem, kaltem Wasser abspülen.
  7. Kochen Sie in der Zeit im anderen Topf die Crevetten für 8 Min., giessen Sie das Wasser ab und schrecken Sie die Crevetten kurz unter fliessendem, kaltem Wasser ab.
  8. Mischen Sie das Gemüse mit den Crevetten (stellen Sie ein paar zur Dekoration beiseite), Mayo, Kapern und Öl untermischen und mit Zitronensaft, Salz und Pfeffer abschmecken.
Notes
  1. Falls Sie den Salat erst ein paar Stunden nach der Zubereitung brauchen, dann legen Sie die Crevetten erst kurz vor dem Servieren auf den Russischen Salat, so können Sie ihn vor Gebrauch nochmals vermischen, da die Mayonnaise nach einer Weile etwas antrocknen wird.
Nonna Armida Love Family Food http://nonnarmida.ch/
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